Топ-10 травневих продуктів з найбільшим вмістом вітамінів

 

 

У травневі теплі дні зберегти здоров'я і красу допоможуть продукти з високим вмістом вітамінів. Вживаючи ці продукти Ви уникнете весняного авітамінозу.

 

 

Спаржа

Найперший сезонний овоч, спаржа, у нас, на жаль, вирощується рідко, хоча до революції користувалася великою популярністю. У спаржі міститься велика кількість білка, клітковини, є вітаміни A, B, C, T, K, мідь, марганець, харчова клітковина, магній, каротин, кумарин, тіамін, фолієва кислота. І це ще не весь список. Завдяки такому складу спаржа заряджає нас енергією, піднімає настрій, знімає симптоми авітамінозу.

Вона благотворно впливає на серце і судини, регулює згортання крові і запобігає утворенню тромбів. А каротин в складі спаржі запобігає онкозахворюванням.

 

Щавель

У травні взагалі корисно перейти на підніжний корм: безліч трав в цей час надзвичайно корисні і смачні. Щавель ж ми будемо збирати протягом усього літа, але саме в травні він найбільше затребуваний, адже ми так скучили за його кислого оригінальному смаку. Ця травичка улюблена людством з давніх часів. У середні віки вважали, що він навіть може захистити від чуми.

У листі щавлю значна кількість каротину, вітамінів групи В, К, аскорбінової кислоти, щавлева кислота, дубильні речовини, кальцій, калій, магній, залізо. Він може допомогти при ангіні, хворому горлі, використовують його при колітах, ентероколітах, інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту (шлунково-кишкового тракту), а також при недокрів'ї, болях у попереку.

 

Білокачанна капуста

Свою капусту на городах ми тільки посадили, її доведеться почекати, але в магазинах вже з'явилися невеликі пухкі качанчики. Саме час їм потрапити на стіл. Рання капуста готується дуже швидко, нарізати її набагато легше, ніж зимову. До того ж в молодій капусті є величезна кількість вітамінів і корисних мінералів (вітамін С, Н, РР, В3, В2, В1, Е і каротин, провітаміни групи D, рослинні білки, кальцій, калій, фосфор). У ній міститься тартронова кислота, що гальмує накопичення жирових відкладень. Капуста стимулює функції кровотворення, допомагає роботі щитовидної залози. Велика кількість клітковини, що міститься в капусті, благотворно впливає на діяльність кишечника, очищає наш організм від шлаків, виводить шкідливий холестерин. Недарма наші предки знали, що краще капустяного пирога  - немає нічого кращого.

 

Кульбаби

Молоденькі листя кульбаб, коріння і пухнасті квіти - все в цій рослині вживається в їжу. Особливо кульбаба цінується в травні, коли зелень найсвіжіша і корисна. Кульбаба містить велику кількість корисних речовин. У тому числі вітаміни С, А, В2, Е, РР, холін, солі марганцю, заліза, кальцію, фосфору, до 5% білка.

Він покращує роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує обмін речовин і благотворно відбивається на всьому організмі. У кульбабі великий вміст калію і антиоксидантів. Це натуральне жарознижувальну і противірусний засіб. У їжу вживають не тільки свіженькі молоденькі листочки, додаючи їх в зелені салати, а й квіти. Ще з квіток варять варення і роблять вино.

 

Молода кропива

Кропива містить величезну кількість вітаміну С, а також вітаміни К, В2, В6, бета-каротин (більше, ніж у моркві), хлорофіл, глікозиди, дубильні речовини, білок і мінеральні солі (залізо, кальцій, кремній, магній). Кропива бореться з авітамінозом, підтримує імунітет, підвищує настрій. Благотворно впливає кропива і на травлення, на роботу підшлункової залози, приводить в норму обмін речовин.

Правда, вона підвищує тонус матки, тому протипоказана вагітним жінкам. Також не можна приймати всередину кропиву тим, хто страждає тромбозом і різними захворюваннями крові, так як кропива ще більше її згущує.

З кропиви варять не тільки знамениті щі, ця рослина універсальна, воно стане в нагоді для салатів, соусів, пирогів і навіть котлет. Дуже смачний виходить чай з кропиви, трохи кислуватий, як з лимоном.

 

Курага, Ізюм, Волоські горіхи

Курага - містить величезну кількість калію, фосфору, кальцію, органічної кислоти.

Ізюм - це один з найкорисніших сухофруктів, який містить в собі вітаміни В1, В2 і В5 і мікроелементи - бор, магній, залізо. Ізюм потрібен для зміцнення нервової системи, при порушеннях шлунково-кишкового тракту.

Волоські горіхи корисні при хворобах шлунково-кишкового тракту, нирок і печінки. Волоські горіхи хороші в якості профілактики багатьох хвороб, в тому числі цукрового діабету, за рахунок їх гіпоклімічної дії.

 

Свіжа зелень

Петрушка, кріп, фенхель - у всій цій зелені набагато більше речовин, необхідних нашому організму для активного життя і діяльності, ніж в інших продуктах. Так, вміст вітаміну С в петрушці в 4 рази перевищує його кількість в лимоні. А в кропі присутній вітамін Р. Кинза покращує травлення і кровообіг в організмі, впливає на роботу серця, судин, добре допомагає при гастриті і виразці.

 

Шпинат

Листя цієї рослини містять вітаміни: С, A, B1, В2, B6, РР, Р, Е, D2, К, а також мінеральні речовини. Шпинат заповнить запаси йоду в організмі і поліпшить за рахунок клітковини роботу кишечника, що призведе до схуднення.

 

Редис

У ньому містяться калій, натрій, кальцій, фосфор, магній, залізо, вітаміни групи В, РР, С. А ще в редисці є гірчичні масла - саме вони надають йому своєрідний смак і гостроту. Варто робити частіше салати з редиски - вони володіють хорошою жовчогінною та протинабряковою дією. Також редис стимулює апетит і рекомендований тим, хто страждає ожирінням, подагрою та цукровим діабетом.

Коментарі

Додати новий коментар

CAPTCHA
Захист від спаму
Фото Капча
Введіть символи з картинки.