7 корисних властивостей імбирного кореня

Останнім часом корінь імбиру став досить часто використовуватися в нашому раціоні. Цілющі властивості так званого білого кореня описували ще в своїх роботах Авіценна, Конфуцій і Гіппократ. Найчастіше імбир згадується в лікарських рецептах ведичної медицини, тому його батьківщиною прийнято вважати Індію.

 

 

Перш ніж розповісти про корінь імбиру – користь і шкоду для здоров’я, варто звернути увагу на те, що в супермаркетах свіжі бульби імбиру і маринований імбир найчастіше мають китайське походження. Тому важливо знати, що не можна використовувати свіжий імбир відразу.

Для виробництва всіх сільськогосподарських культур у Китаї використовуються величезні дози хімікатів, пестицидів, перед транспортуванням вся продукція піддається обробці. Промислове виробництво імбиру в Китаї дуже розвинене – його консервують в сиропі, маринують, зацукровують (варять у цукровому сиропі), використовують як настій. У країнах, де є доступ до свіжого імбиру, сушений імбир не користується попитом, оскільки у порошку і смак, і аромат млявий.

Товарні сорти імбиру в залежності від обробки поділяють на:

  • Білий імбир – бенгальський або ямайський – це вищий сорт
  • Вибілений – очищений від шкірки і витриманий у вапняному розчині
  • Чорний Барбадоський-неочищений, а просто ошпарений або прокип’ячений

Імбир містить велику різноманітність корисних речовин, у нього дуже складний склад, що включає до 400 хімічних сполук, тому він має багато лікувальних властивостей. Імбиру приємний аромат надають ефірні олії, яких у ньому близько 1-3%, пекучий смак – додає Гінгерол (фенолоподобній речовини), він насичений природними цукрами, вуглеводами, жирами, смолами, вітамінами, клітковиною, мінеральними речовинами:

  • Імбирний корінь містить достатню кількість вітамінів групи В (В6, В1, В9, В5, В2), а також вітамін А і С він багатий солями кальцію, магнію, фосфору, містить кремній, хром, холін, цинк, аспарагін, марганець
  • Містить незамінні амінокислоти – лізин, Фенілаланін, треонін, метіонін та ін, які синтезуються організмом в дуже малій кількості і повинні надходити з їжею Олеїнову, каприлову нікотинову та лінолеву кислоти
  • Ефірні масла, які надають йому пряний і терпкий аромат

Отже, 7 основних лікувальних властивостей імбирного кореня:

  • Профілактика серцево-судинних захворювань. Імбир відмінно очищає артерії, знижує рівень холестерину в крові.
  • Природний афродизіак. З'їдена ввечері підсолена часточка лимона з меленим сушеним імбиром забезпечить глибокі любовні почуття вночі.
  • Профілактика, лікування застуди та вірусних захворювань. Добре зігріє і впорається з першими симптомами застуди імбирний чай з медом. Також корінь імбиру допоможе вам підвищити імунітет.
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту. У перемеленої вигляді, а також у вигляді настоянки імбир лікує дизентерію, гастрит, кишкові кольки. Також корінь допоможе позбутися від гельмінтів.
  • Імбир робить зуби міцними. Вживаючи імбир в сирому вигляді, ви не тільки освіжіть дихання, але і проведете хорошу профілактику стоматологічних захворювань.
  • Полегшення суглобових болів. У вигляді компресів тертий корінь імбиру використовують при артриті. Для профілактики захворювань опорно-рухового апарату слід вживати в їжу не менше 60 г імбирного кореня в день.
  • Придушення ракових клітин. Мабуть, одне з найдивовижніших властивостей кореня - профілактика і лікування онкологічних захворювань.

Але не варто забувати про протипоказання до його прийому: категорично не можна вживати імбир при алергії, каменях в жовчних шляхах, цирозі печінки, а також при будь-яких кровотечах.

Як зберігати корінь імбиру?

- Весь запас ароматичних речовин і ефірних масел знаходиться під шкіркою, тому очищати його слід акуратно, тонший

- Свіжий імбир може зберігати свіжість при зберіганні в холодильнику не більше тижня.

- Сухий корінь близько 4 місяців може зберігати корисні властивості.

- При подрібненні імбиру краще не використовувати дерев’яну дошку, яка вбирає сік кореня

- Сік імбиру може чинити подразнювальну дію на слизові оболонки, тому після контакту зі свіжим коренем слід ретельно мити руки

- Для подрібнення імбиру краще використовувати терку, вона допоможе позбутися від жорстких прожилок, які перебувають у корені

- Щоб зберегти імбир, його можна очистити і залити горілкою, вином, і використовувати протягом кількох тижнів як сам корінь, так і ароматний напій в якості приправи.

за матеріалами інтернет-видань

Ключові слова: 

Коментарі

Додати новий коментар

CAPTCHA
Захист від спаму
Фото Капча
Введіть символи з картинки.